Com podem ajudar a les abelles?

La literatura i el cinema, així com la desconnexió que es té del medi natural, especialment a les grans ciutats, han fet que, com a societat, tendim a atribuir a les abelles un rol negatiu perquè “ens piquen”. Igual que succeeix amb altres espècies animals com, per exemple, els taurons, l’impacte negatiu que poden tenir sobre els éssers humans és ínfim en comparació als beneficis que aquestes espècies aporten als ecosistemes naturals.

Sabies que si les abelles desapareguessin, no sols no tindríem mel, sinó que desapareixerien el 60% de les fruites i verdures que solem menjar al no ser pol·linitzades? Les abelles transporten el pol·len d’una flor a una altra i són bàsiques per a la producció d’aliments. La biodiversitat és la clau dels ecosistemes i molts poden trencar-se del tot si les abelles desapareguessin. Elles són les responsables en gran part de l’equilibri natural i contribueixen a la nostra seguretat alimentària.

Però potser fins al dia d’avui mai t’havies plantejat que les abelles viuen en perill. Els seus ecosistemes han sofert molt les tres últimes dècades i els seus problemes han crescut de manera alarmant: l’escalfament global, els pesticides i productes químics contaminants emprats a l’agricultura extensiva i els monocultius, la pol·lució, noves patologies sofertes pels ruscos, la repercussió de les espècies invasores sobre les poblacions locals o la disminució de biodiversitat són només alguns exemples. Com llegeixes, cada vegada ho tenen més difícil per a trobar el seu lloc en el món. Aleshores, què podem fer per a ajudar-les?

 

 

Et proposo 7 accions per a aportar el nostre granet de sorra:

Només cuidem el que coneixem.

Fes un esforç per descobrir el món de les abelles. Visita a la teva apicultora o apicultor més pròxim, una activitat fantàstica per a fer en família o amb amistats. Així, entenent com es relacionen entre elles, la seva funció en la naturalesa i com es produeix la mel, entendrem l’enorme valor que aporten a l’ecosistema, com a insectes socials i sobretot amb la seva important labor pol·linitzadora.

 

Compra mel de proximitat.

Tenim la sort de viure en un lloc en el qual es produeix mel d’altíssima qualitat a pràcticament tots els racons de la península. Anima’t a descobrir qui produeix mel prop d’on vius i compra a aquelles productores i artesanes que treballen per a elaborar productes de qualitat i mantenir l’entorn.

 

Cuida i respecta el medi ambient.

La relació entre el camp i les abelles és directa i, a major contaminació i escombraries, menor nombre d’abelles. Hi ha moltes maneres de preocupar-te per l’entorn, per exemple, prenent consciència i participant de manera activa a mantenir els espais naturals lliures d’escombraries.

 

Sembra flors i plantes mel·líferes.

No necessites tenir una finca a el camp, allà on visquis pots sembrar mel·líferes de qualsevol grandària: des del balcó de casa, a l’ampit de la teva finestra, l’hort, o el jardí. Fins i tot pots encoratjar a les autoritats locals per a l’ús de plantes mel·líferes als espais públics. Romaní, cirerer, garrofer, espígol, melissa, llorer, farigola… 

 

Dóna suport als horts urbans i consumeix productes ecològics.

Els horts urbans ecològics són oasis per a les abelles, on poden trobar vegetació cuidada sense pesticides ni elements tòxics. Si no t’animes a tenir el teu propi hort, sempre pots buscar horts col·lectius, grups de consum o botigues locals que serveixin productes agroecològics i de proximitat.

 

Utilitza productes que continguin cera d’abella verge.

Adquirint productes artesans que utilitzin aquest preuat material elaborat per les abelles, les ajudes a elles també. La cera d’abella, amb propietats antioxidants, hidratants, antiinflamatòries i antial·lèrgiques, és un dels productes més interessants de quants produeix el rusc. Té moltes aplicacions en cosmètica, farmàcia i, evidentment, a les meves espelmes artesanes. 

 

Difon aquesta informació i converteix-te en un altaveu dins de la teva comunitat.

Molta gent petita fent coses petites pot portar a un gran canvi. Tot el que fem, des de decidir què mengem, on comprem o de quins temes parlem, provoca un impacte en el nostre entorn i en la societat en general. Comparteix el que hagis après, com d’importants són les abelles i per què val la pena cuidar-les.

 

 

Aquestes són només unes poques de les accions que els éssers humans podem dur a terme en el nostre dia a dia per a ajudar a les abelles, però existeixen moltes més. Si se t’ocorren unes altres i vols compartir-les, deixa-les als comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *