Com decidir quin tipus d’espelma encendre

candeles-sannicolas-espelmes

Sovint l’impuls o l’estètica és el que ens fa triar un tipus d’espelma o un d’altre. No solem pensar en quina forma és més convenient per aprofitar totes les seves característiques.

Hi ha alguns factors a tenir en compte que ens ajudaran a optimitzar la nostra elecció, però el que realment hem de considerar és quin ús li donarem.

Material

Sens dubte el primer que hem d’observar és el material amb què està feta l’espelma. Evidentment, el meu consell és utilitzar sempre les espelmes de cera d’abella ja que són les millors gràcies a les propietats intrínseques de la cera natural. I les que intentaria evitar són les de parafina, que solen ser les més comuns. Podeu llegir més sobre les diferències entre ambdues en aquest article.

Procuraria, també, evitar les que contenen colorants químics. De fet, com menys ingredients afegits, millor.

Gruix de l’espelma

El factor més important a tenir en compte per decidir quin tipus d’espelma encendre és saber quant de temps seguit tenim previst que estigui encesa. Això ens ajuda a escollir adequadament la mida de la mateixa.

És bàsic: com més temps d’encesa, major diàmetre. Una espelma de diàmetre gran que s’encengui només durant 30 minuts anirà creant un buit ple de cera líquida a l’interior i finalment la metxa s’ofegarà.

Si el temps durant el qual es manté encesa és breu, s’han d’utilitzar espelmes de diàmetre petit. Per contra, si es preveu encendre una espelma durant un període de, per exemple, més de 2 hores, és aconsellable emprar les de major diàmetre.

És senzill, hem de tenir-la encesa el temps necessari perquè la calor de la flama pugui fonre la totalitat del perímetre de l’espelma.

Ús de l’espelma

Podem escollir també en funció de l’ús que li donarem: per l’estètica, pel tipus de llum que busquem, per la durada, etcètera. Ens trobem que els usos més comuns són:

Decoració

Com a objecte de decoració ens guiem per la seva estètica i triem la que més ens agradi i millor combini amb la resta d’elements decoratius. Només haurem d’utilitzar un bon suport que pugui contenir la cera que degoti. Les espelmes de diàmetres irregulars tendeixen a cremar de manera desigual i a gotejar.

A la nostra botiga online www.sannicolas.cat pots trobar, a més d’espelmes amb formes tradicionals, diversos models inspirats en elements de la natura.

roca-vela-cera-abeja-sannicolas

Meditació

En aquest cas depèn de si ens agrada emprar una espelma per a cada ocasió o si no ens importa apagar-la i encendre-la cada vegada que meditem; de si ens agrada una llum àmplia o preferim una més petita i, sobretot, de quant de temps la tindrem encesa.

Si l’opció és una espelma per a cada ocasió, hem d’escollir entre les més petites i de menys durada.

Personalment, no m’importa encendre i apagar l’espelma a cada pràctica. M’agrada que emeti una bona llum i, pel que fa a la forma, la prefereixo el més simple possible. I com el seu ús és quotidià, valoro molt la durada total de l’espelma.

Per meditacions de menys d’una hora utilitzo les candeles i per a les de més de dues hores els pilars. De totes maneres la meva preferida és el ciri curt, ja que s’adapta tant a temps curts com llargs.

A més, en el cas d’aquests tipus d’espelmes, el fet que estiguin modelades en canyes de bambú crec que aporta alguna cosa més a la llum, ja que el motlle també neix de la terra.

Il·luminació / Relaxació

Per il·luminació i relaxació, tindrem més en compte la calidesa de la llum i la durada de les espelmes. Podem jugar més amb els gruixos, ja que segurament les mantindrem enceses durant períodes més llargs. És aconsellable utilitzar espelmes de diàmetres regulars, ja que amb això ens assegurem que la calor de la flama fondrà tot el seu perímetre.

Utilitzar els pilars, en qualsevol dels seus gruixos, és una bona idea. Fins i tot fer composicions amb les diferents mesures pot, a més, donar-li un toc de calidesa a la nostra decoració. És aconsellable que aquest tipus d’espelmes les tinguem enceses durant un mínim de 2 hores.

Una altra opció, si volem combinar diversos punts de llum, és utilitzar els botons. La flama sol ser més curta però a l’estar repartides per diversos llocs ens ofereix una il·luminació regular i acollidora.

Votives

Per a cerimònies, celebracions i rituals, aconsello sempre les de diàmetre regular. Hem de prendre la decisió sobre la base de la durada de l’espelma. En aquest cas és el factor clau, perquè normalment deixem que es consumeixin en la seva totalitat en comptes d’apagarles.

Independentment de la durada que escollim, és important col·locar-les en un bon suport per si es produeixen degotejos a causa dels corrents d’aire.

ciri-espelma-cera-abella-sannicolas

Com hem vist, la decisió de triar una espelma o una altra no dependrà únicament d’un sol factor, hem de tenir en compte sempre diferents elements per poder escollir la més adequada per a cada moment.

De qualsevol manera, si teniu dubtes podeu compartir-lo al blog o contactar amb nosaltres i consultar-nos el cas concret. Estarem encantades d’oferir-vos la nostra opinió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *