Coneix els diferents tipus d’espelmes ecològiques.

Tipus d’espelmes ecològiques. Avantatges i inconvenients.

Sabem que les espelmes de cera d’abella estan fetes amb productes 100% naturals i que no són tòxiques però, existeixen altres tipus d’espelmes que siguin també ecològiques i no tòxiques? Quines diferències hi ha amb les nostres?

 

Espelmes ecològiques: soia, palma i cera d’abella.

Actualment, podem trobar espelmes de soia i de palma, que a diferència de les de parafina, poden ser no tòxiques. Per a poder prendre una decisió informada i comprar les que millor s’adaptin als nostres gustos i necessitats, hauríem de conèixer quines són les característiques que les diferencien. A més, per tal de fer una valoració global, cal tenir en compte els ingredients afegits que puguin contenir.

Si realitzem cerques online, trobarem molta informació a favor i en contra de cadascuna d’elles. Al meu parer, les espelmes de cera d’abella són les que solen ajustar-se més a paràmetres ecològics, però en aquesta publicació us deixo les característiques que més valoro i tinc en compte a l’hora de prendre una decisió.

 

Espelmes de cera de soia.

La cera de soia s’obté a través de les llavors de soia, la qual cosa dóna lloc a l’oli de soia que, a través d’un procés, es torna sòlid. Aquesta cera es blanqueja i s’hidrogena amb calor utilitzant un catalitzador de níquel. Degut al seu baix punt de fusió, pot contenir enduridors o algun altre producte que afavoreixi la durada de l’espelma i no tots els fabricants solen indicar-ho. Justament pel baix punt de fusió, la cera de soia no permet donar-li a les espelmes unes certes formes.

La majoria de la soia conreada al món és transgènica i procedeix de cultius no sostenibles i, encara que existeixen cultius de soia orgànica i bio, és molt important assegurar-se si s’indica clarament quina és la procedència d’aquesta. 

El principal avantatge respecte a la cera d’abella és el seu preu. També permet afegir fàcilment pigments naturals per a donar color i perfums naturals per a aromatitzar, la qual cosa les fa aparentment molt atractives. Però, igual que amb els altres additius, els fabricants no solen indicar si la fragància o els pigments són naturals o sintètics. 

Al meu entendre, aquestes espelmes de cera de soia tenen una flama “freda”, més pàl·lida i més petita i, a més, no creen un ambient tan acollidor. A més, la cera de soia pot tornar-se rància. De fet, un dels motius pels quals s’acostumen a perfumar és per a evitar l’olor rància que pugui desprendre.

La majoria de la soia del món, fins i tot la certificada com a ecològica, procedeix de cultius intensius.

 

Espelmes de cera de palma.

La cera de palma s’hidrogena a través d’un procés de fluctuacions extremes de temperatura i pressió. És més econòmica que la cera d’abella i la cera de soia.

La flama és més pròxima a la de la cera de soia que a la de cera d’abella; igual que la de soia, pot tornar-se rància, per això se li solen afegir perfums perquè no desprengui mala olor.

Al meu entendre, el gran inconvenient, deixant de costat que la vela pugui ser millor o pitjor, és el greu problema mediambiental que suposen la majoria de cultius de l’oli de palma, així que hem d’assegurar-nos que procedeixi de cultius ecològics certificats.

Foto aèria de desforestació. Selva tropical a Borneo, Malàisia, destruïda per a deixar pas a les plantacions de palma d’oli.

 

Espelmes de cera d’abella.

La cera d’abella de les nostres espelmes s’utilitza en el seu estat original. Està acuradament seleccionada i procedeix de l’apicultura ecològica

Per a la seva neteja, utilitzem un procés de decantació sense cap mena de tractament que alteri les seves propietats. No està blanquejada, no es torna rància i malgrat el pas del temps, es conserva perfectament. Únicament pot crear una pàtina blanca en funció de la humitat, però aquesta desapareix fàcilment en fregar-la amb un drap de cotó.

La flama d’una espelma de cera d’abella és potent i càlida. Crec que la llum que desprèn és especialment bella i, a més, el punt de fusió de l’espelma de cera d’abella és molt alt, per la qual cosa no requereix d’enduridors ni retardants.

vela cera de abeja

 

Tria la teva espelma.

Personalment, sempre us animaré a utilitzar algun d’aquests tres tipus d’espelma abans que qualsevol espelma tòxica de parafina.

A l’hora de triar entre espelmes naturals i, si busquem opcions sostenibles, sens dubte les espelmes de cera d’abella són la millor elecció. Es tracta d’un producte natural, artesanal i de producció local. A pesar que el seu cost sigui una mica més alt que les de soia o palma, crec que en el context d’un món més conscient, la cera d’abella verge aporta molts beneficis. Us animo a anar provant i, com a consumidors responsables, preguntar sempre per l’origen dels ingredients i el mètode de fabricació.

En resum, si volem emprar espelmes no tòxiques, no es tracta de pensar únicament en l’origen de la cera: d’abelles, soia o palma; sinó que hem de pensar en com s’ha produït, si és de cultiu ecològic o bio i que tipus de flama o llum busquem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *