Diferències entre les espelmes de parafina i les de cera d’abella

¿Espelmes de cera d’abella? ¿I les espelmes “normals” de què són?

En general es desconeix que la gran majoria d’espelmes que hi ha al mercat són de parafina, un subproducte obtingut a través de la destil·lació del petroli. En canvi, la cera d’abella és un producte natural i, sens dubte, una opció molt més saludable.

Fa anys jo tampoc era conscient. Havia utilitzat moltíssimes espelmes sense parar a pensar en quin era l’origen del material. Ignorava si era o no tòxic, si els colors i perfums eren artificials o si el procés d’obtenció i fabricació suposaven o no un problema per al medi ambient.

 

Espelmes tòxiques vs. espelmes no-tòxiques

L’American Chemical Society va publicar el 2009 un estudi científic on es manifestava que encendre espelmes de parafina en espais no ventilats pot tenir efectes nocius per a la salut. La parafina, quan crema, emet vapors de benzè i toluè, amenaçant especialment a les persones amb sensibilitats químiques, al·lèrgies o asma.

D’altra banda, la cera d’abella prové directament de les secrecions d’aquests insectes. És un material natural no tòxic, no al·lergènic i no cancerigen. No emet gasos perjudicials i es pot afirmar rotundament que no embruta l’aire.

Les espelmes de cera d’abella, a més de no ser nocives per a l’organisme, proporcionen una lluminositat més duradora ja que no es consumeixen tan fàcilment com les de parafina.

diferencias velas de parafina velas de cera de abeja

 

Olors i colors

A la parafina, per augmentar el punt de fusió se li incorporen, entre d’altres, productes enduridors i retardants. També, gairebé sempre es perfumen amb fragàncies artificials que augmenten la toxicitat de les mateixes segons el manifestat pels pneumòlegs de la Deutschen Lungenstiftung e.V. (DLS).

Les espelmes de cera d’abella emeten un relaxant i dolç olor natural, com la mel, que pot variar d’intensitat en funció de la diversitat floral de la zona on han treballat les abelles.

 

Procés de fabricació i costos

Com ja he comentat anteriorment, l’obtenció de la parafina és un procés industrial basat en la destil·lació del petroli i altres derivats químics. Això suposa un baix cost econòmic per a les grans empreses manufactureres, però un alt cost ecològic per al planeta, ja que a l’ús de les substàncies fòssils hem d’afegir l’energia utilitzada per les màquines i tots els residus i emissions tòxiques generades per aquest procés.

En l’elaboració de les espelmes Sannicolàs la cera ha estat acuradament seleccionada i procedeix d’apicultors de la Península Ibèrica que, a més, disposen de producció ecològica.

Tot el procés d’elaboració es realitza artesanalment, mantenint el color i l’olor natural, i sense cap tipus de tractament ni additius que puguin alterar les propietats de la cera.

Evidentment, la fabricació industrial a gran escala fa que el preu de mercat d’una espelma de parafina, en comparació a una espelma de cera d’abella de la mateixa mida, sigui més barat.

D’altra banda, les espelmes de cera d’abella, sense necessitat d’afegir cap tipus d’additiu, solen tenir més durada que les de parafina, les quals sí porten productes retardants en la seva composició. En la majoria d’ocasions, el percentatge de retardant afegit és molt alt precisament per augmentar la seva durabilitat.

Si valorem el cost per hores de durada probablement no hi hagi tanta diferència o fins i tot siguin més rendibles les espelmes de cera d’abella.

 

Petits gestos per a un món millor

Vivim en un món en el qual, diàriament, es generen milions de tones de residus que d’una manera o altra acaben sent perjudicials per al planeta. Per això, reduir el consum de plàstics i derivats del petroli és una bona manera d’ajudar a la preservació de l’entorn i el medi ambient.

Utilitzar les espelmes de cera d’abella no només suposa una forma natural de substituir les espelmes artificials de parafina, sinó que a més contribueix al fet que es conservi una bonica forma d’artesania tradicional en contra dels grans processos de producció industrial.

velas de cera de abeja naturaleza ecológicas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *